Crescători de frizian

 

Cresterea Cailor Frizian !

- fermele de caii Friesian sunt exclusiv particulare dar sunt supervizate de statul olandez, Majestatea sa Regina Beatrix este presedintele de onoare al KFPS!

KFPS :Studbookul Calului Regal Frizian

Dupa intarcare la 6 luni manji separati pe sexe, in grupuri , petrec majoritatea timpului afara pe pasiuni inconjurate de garduri electrice si indiguiri ! in jurul varstei de 3 ani sunt mutati in boxe individuale unde incep antrenamentele! Alimentatia folosita: fan, pasune si concentrate sub forma de pelete cu retete speciale!


Inspectiile (clasarea si bonitarea)

Manjii nascuti din iapa frizian cu pedigree KFPS si armasar Aprobat(studbook) sunt trecuti in registrul manjilor!
Armasari frizian care nu devin armasari aprobati raman in registrul manjilor si pot primi doar calificativul Star !

 

Armasar Aprobat

Selectia incepe in prima saptamana din Decembrie , prima runda !
Runda 2 si 3 se desfasoara in ianuarie, respective joi si vineri in cadrul Stallion Show din Leeuwarden !Armasarii calificati din runda 3 intra in testul de 70 de zile (septembrie-noiembrie ). La sfarsitul testului sunt anuntati armasari aprobati care primesc un numar de ordine si sunt trecuti in Studbookul rasei! Acesti armasari sunt aprobati temporar cu limita de monta la 200 de iepe !!!

 

Calificativele (titlurile)

Manjii primesc pedigree si sunt integistrati in cartea manjilor ! Daca acestia nu sunt prezentati la nici o inspectie raman in acest registru !

 

Star

Titlul de star se poate primi la prima inspectie din anul in care implinesc varsta de trei ani. Pentru aceasta trebuie sa indeplineasca conditiile minime de conformatie corporala ,mers la mana si inaltime minim 155cm. Acest calificativ se atribuie armasarilor,castratilor cat si iepelor !!!

 

Krown

Titlul de Krown se poate atribui doar iepelor Firstpremium Star care trebuie sa indeplineasca urmatoarele criteria: -minim 3 ani
-inaltime minim 158 cm
- un punctaj la testul IBOP de minim 77 de puncte

 

Model

Titlul de model se acorda in timpul Campionatul anual al Iepelor(Central Mare Show) doar acelor iepe care sunt cel putin Star si au primit in acea zi first premium! Si indeplinesc si criteriile: -minim 7 ani; inaltime minim 160 cm ;a fatat cel putin o data sau este gestanta; si un punctaj de minim 77 de puncte la testul ABFP !

 

Sport

Titlul de Sport se acorda armasarilor ,castratilor si iepelor care au rezultate foarte bune in competitiile sportive !

 

Preferent

Preferent pentru iepe :
Este un titlu care se acorda iepelor pentru calitatea manjilor produsi de respective iapa ! O iapa din Rasa frizian care are cel putin 4 produsi cu titlul de Star ,primeste titlul de star !
Preferent pentru armasari:
Titlul de preferent se acorda unui armasar aprobat care are o influenta deosebita in cadrul rasei prin produsi de valoare ! Armasari primesc titlul de preferent dupa ce acumuleaza minim 900 de puncte !

 

 

Manza din Alke 468! Proprietar Gogu Bursuc !!!

Galerie FotoNewsletter

Înscrieți-vă la newsletter și veți fi la curent cu ultimele informații.

Trimite

Galerie Foto