Despre noi

Royal Friesian Horse Association of Romania, afiliată KFPS

În data de 27 februarie 2013, Royal Friesian Horse Association of Romania, asociaţie nonprofit reprezentată de Dr. Dragoş Petrache, preşedinte, a semnat un contract de afiliere cu KFPS (Koninklijke Vereniging "Het Friesch Paarden-Stamboek"), Studbook-ul olandez al rasei.
Prin acest contract, KFPS recunoaşte asociaţia din România şi o consideră unic partener.
Scopul principal al Royal Friesian Horse Association of Romania este promovarea Rasei Friesian în România, la standardele impuse de KFPS.

 

Obiective:

1. Sprijinirea testării, evaluării, achiziţiei şi ulterior a înregistrării pe teritoriul României a exemplarelor de mare valoare din rasa Friesian, importate de către membrii asociaţiei.
2. Înregistrarea exemplarelor de cabaline din rasa Friesian importate sau produse pe teritoriul României, în vederea menţinerii unei evidenţe corespunzătoare cerinţelor impuse de asociaţiile şi organizaţiile dedicate acestei rase la nivel internaţional, la care prezenta asociaţie va adera.
3. Sprijinirea membrilor asociaţiei, dar şi a celorlalţi proprietari români de cabaline din rasa Friesian, implicaţi în activităţi de selecţie şi reproducţie, creştere şi antrenare.
4. Toate interacţiunile dintre proprietarii de cai din această rasă din România şi KFPS se vor derula prin intermediul Asociaţiei Royal Friesian Horse Association of Romania (RFHAR).
5. Toţi membrii RFHAR sunt şi membri KFPS, cu drepturi depline.
Membru fondator, dar şi membru de onoare al asociaţiei este tenorul Vlad Miriţă.

 

Perla Neagra Olandeza

Istoria calului Friesian se pierde in negura vremurilor.Aceasta rasa de cai negri isi are originea in regiunea Friesland ,.una din cele 12 provincii care formeaza regatul Olandei. Existenta Trupelor de luptatori frisieni cu caii lor a fost mentionata documentar in Britania de catre scriitorul englez Anthony Dent care scria de prezenta acestora in Carlisle. In anul 1544 apare pentru prima oara intr-un document scris denumirea de "cal Friesian".
Este bine cunoscut si armasarul PHRYSO apartinand lui Don Juan de Austria din Naples.In secolul 17 este atestata documentar prezenta cailor friesieni la scolile de echitatie renumite ale Europei.
La 1 Mai1879 se infiinteaza Cartea de origine a rasei Friesian.
De-alungul istoriei sale, aceasta rasa a fost salvata in cateva randuri de iubitorii ,sarguinciosii si gospodarii olandezi. Friesianul a trecut printr-o mare criza in jurul anului 1913 cand ia fost preferat calul greu de munca care era mult mai puternic si limfatic in comparatie cu Friesianul care mergea la plug dar dansa consumand multa energie. Unii crescatori au trecut la incrucisari pentru masivizarea calului Friesian ,fapt care se mai resimte si astazi.
In jurul anilor '60 odata cu mecanizarea fermelor, Friesianul isi pierde mult din efectiv si astfel in anul 1965 erau doar 500 de iepe inregistrate. Iubitorii acestei magnifice rase intreprind o actiune de promovare a rasei in Olanda in anul 1967, din 28 martie pana la 1 aprilie sustinand numeroase show-uri ecvestre cu cai FRIESIENI.
De atunci si pana astazi multi oameni din intreaga lume au descoperit caracterul fabulos al acestei rase si folosesc calul Friesian in multe discipline ale sportului ecvestru.
In anul 2007 erau inregistrati in KFPS( Cartea de origine a rasei Friesian) 40000 de exemplare.
Dupa un scurt istoric vom descrie aceasta rasa.
Tipic pentru aceste Perle Negre este capul expresiv sustinut de un gat gros arcuit frumos purtat, acoperit de o coama bogata,culoare negru abanos si mersuri elegante.
Caracterul acestui cal este in buna masura cheia succesului reputat de aceasta rasa. Friesianul este extrem de docil si dornic de ai face pe plac partenerului sau omul; am putea afirma fara a gresi ca aceasta rasa de cai este aproape umanizata.
Folosit in multe discipline ecvestre, Friesianul este in primul rand un cal de SHOW si mai apoi pate fi folosit pentru :
-Calarie de placere
-Dresaj academ
-Atelaje

Aceasta minunata rasa nu ar fi ajuns la o asemenea frumusete si utilitate daca nu ar fi beneficiat de un popor extraordinar care a cizelat rasa de-alungul vremurilor printr-o selectie riguroasa si o munca asidua fara compromisuri.Vom prezenta pe scurt cresterea si selectia rasei Friese.
Armasarii si iepele de reproductie sunt tinuti in grajduri spatioase,aerisite si curate( in cele mai multe din ferme, crescatorii intra din grajd, printr-un hol, direct in propria locuinta.).Manjii de la intarcare(6 luni) pana la varsta de2,5 ani sunt tinuti pe pasune.
Mediul natural ideal pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa este foarte important.
Selectia Armasarilor pentru reproductie incepe in noiembrie, cu cateva luni inainte ca acestia sa implineasca 3 ani. Sunt selectati cateva sute(2-300) iar din acestia se opresc pana intr-o suta de armasari care vor participa in primul weekend din luna ianuarie la Stallion Show din Orasul LEEUWARDEN ( la acest spectacol participa anual 10000 de vizitatori). Aceasta inspectie anula incepe joi si se termina duminica./ joi si vineri se testeaza armasarii de 3 ani;In ianuarie 2009 au fost selectati 14 armasari din 82, iar acestia s-au calificat pentru testele finale care se tin in toamna aceluiasi an pe o perioada de 10 saptamani in care caii sunt testati pentru disciplinele : dresaj,show si atelaje.De aceasta examinare finala trec in general un numar de 4-5 armasari care primesc o aprobare temporara de monta la un numar de maxim 180 iepe pe an.Dupa ce primul dintre manji,i produsi de acel armasar aprobat, implineste 4 ani, sunt testati 20 de produsi ai acestuia, iar daca acesti manji corespund standardelor rasei, din acel moment armasarul genitor poate monta numar nelimitat de iepe.
Selectii si inspectii se tin si pentru iepe, iepe care la gandul lor primesc si ele aprobari speciale.
Exista reguli pana si la numele pe care le primesc manjii. De pilda in anul 2010 se pun nume la manjii de Friesian care sa inceapa numai cu litereleG si H iar in anul 2011 se vor da nume cu litereleJ,K si L.
Un aspect foarte important este faptul ca fermele de caii Friesian sunt exclusiv particulare dar sunt supervizate si sustinute de statul olandez, Majestatea sa Regina Beatrix fiind presedintele de onoare al KFPS.
Minunatii cai negri sunt renumiti si raspanditi peste tot in lume, sunt des intalniti si cautati mai ales in cinematografie pentru ca sunt frumosi ,impresionanti si se lucreaza foarte usor cu ei.
Rasa Friesian este importata de cativa ani si in Romania unde sunt foarte apreciati si preferati in ultima vreme ca si cai de agrement sau Hobby.

 Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter și veți fi la curent cu ultimele informații.

Trimite

Galerie Foto